Ελαφονήσι

Το νησί της Ελαφονήσου βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της Κρήτης. Απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα για να φτάσετε. Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά σημεία έχει μια ροζ απόχρωση από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας θυμίσουν εξωτικό παράδεισο. Το νησί είναι ένα προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο.

Η αξία του μέρους εκτείνεται επίσης σε κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, λόγω των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στην περιοχή (τη μέρα της Ανάστασης του 1824, ο Ιμπραήμ Πασάς σκότωσε 850 γυναικόπαιδα που είχαν βρει καταφύγιο στο νησί. Πάνω στο νησί υπάρχει επίσης ο τάφος των πνιγμένων του ναυαγίου του Imperatrice του 1907) και του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στη νησίδα (ναός του Απόλλωνα).

Παρόλο που το μέρος είναι αρκετά απομονωμένο, η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη, λόγω του ότι είναι δημοφιλής προορισμός. Υπάρχει αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία με λεωφορεία τόσο από τα Χανιά όσο και από την Κίσσαμο. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στο Ελαφονήσι με καραβάκι από την Παλαιόχωρα.