Σεϊτάν Λιμάνια

Η παραλία του Στεφάνου Σεϊτάν ή παραλία Σεϊτάν Λιμάνια είναι ένας από τους τρεις όρμους που δημιουργεί ή θάλασσα στην περιοχή του Ακρωτηρίου, στα Χανιά. Η ονομασία είναι τουρκικής προέλευσης, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί και σημαίνει διαβολικός (Διαβολικά/Καταραμένα Λιμάνια). Ο χαρακτηρισμός αυτός οφείλεται στην επικινδυνότητα των κυματισμών στην περιοχή.

Τα Σεϊτάν Λιμάνια στη βορειοανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου, λίγο μετά το χωριό Χορδάκι, απέχουν περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων. Η παραλία έχει χαλίκι και άμμο και λόγω του δύσβατου σημείου στο οποίο βρίσκεται, τα τελευταία μόλις χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστός και δημοφιλής προορισμός.

Για να επισκεφθείτε την παραλία Σεϊτάν Λιμάνια θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο για το Διεθνή Αερολιμένα Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”. Αφού στρίψετε για το αεροδρόμιο,θα κινηθείτε προς το χωριό Χορδάκι. Μόλις μπείτε στο χωριό θα στρίψετε δεξιά και πριν την ανηφόρα για την κορυφή του όρους Σκλόκα θα συνεχίσετε δεξιά προς το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ. Ακολούθως, θα συνεχίσετε το δρόμο μέχρι να φτάσετε πάνω από την παραλία, όπου θα παρκάρετε για να πραγματοποιήσετε πεζοί την απότομη κατάβαση διάρκειας περίπου 10 λεπτών μέχρι την ακτή. Παράλληλα, αν έχετε εμπειρία και διάθεση για canyoning, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία αφού διασχίσετε για περίπου μία ώρα το φαράγγι Διπλοχάλαλο που καταλήγει σε αυτήν. Το μεγαλύτερο ραπέλ είναι ύψους 38 μέτρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάπου στη μέση του είναι κρυμμένο ένα σπήλαιο μήκους 20 μέτρων. Η παραλία είναι επίσης προσβάσιμη δια θαλάσσης με σκάφος, ενώ από το καλοκαίρι του 2016 λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των επισκεπτών πραγματοποιούνται δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου.